Halaman

Ahad, 24 Jun 2012

Ayam Masak Paprik

Assalamualaikum wbt...

Malas dah nak intro...petang-petang Ahad ni update blog dengan mata kocik teramat..ngantuksss!!

Bahan-Bahan:

Ayam (dipotong kecil)
Carrot/Lobak merah (dipotong kecil)
Kacang panjang (dipotong kecil)
Cili kisar
Sos tiram
Sos Cili
Sos tomato
Garam
Serbuk perisa
Bawang besar (1 labu - dihiris nipis)
Daun limau purut
Serai (diketuk sikit)

Cara-Cara:

Tumis cili kisar sehingga naik bau. Masukkan ayam dan tunggu sehingga empuk. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Sekiranya pekat, masukkan sedikit air.

Masukkan carrot dan biarkan empuk sedikit. Masukkan kacang panjang, bawang besar, serai, daun limau dan kacau seketika. 

Akhir sekali, masukkan garam dan serbuk perisa. Kacau seketika dan bolehlah diangkat!!! 

BACA BISMILLAH DAN BON APPETITE!!



Sabtu, 23 Jun 2012

Mee Lidi a.k.a Mee Talam Goreng - Only In Pekan, Pahang

Assalamualaikum kawan-kawan dan Selamat Hari Sabtuuuzzzzzzzz....(tido best kan!)

Mee lidi? Mee talam? kahkahkah!! Mesti korang tergaru-garu kapla korang yang tak gatal tu kan? Mana la nak carik mee lidi a.k.a mee talam..kalo korang gi restoren mamak double kat presint 9 tu, kalo korang tanya..

"Ane..mee talam satu..kalo takda mee talam, mee lidi lah..."

"Dey !!!! Macha!!! Apa macha suda gila kaa?? itu lidi mana bole buat mee...!!!"

Samada ane tu kena dusyum oleh korang..lepas tu korang kena banned seumur hidup dari menjejak kaki kat restoren tu..kahkahkah!!!

Dey! Ane Engava!!!! (Pakcik! Mari sini!) hahahaha!!!

Mee lidi atau mee talam ni sebenarnya hanya terdapat di Pekan, Pahang. Cer tengok gambo kat bawah tu. Ada macam bungkus spaghetti tak? Yalah, kalo jumpa kat tesco ke, carrefour ke..sah takkan jumpa..sebab mee lidi hanya ada di Pekan, Pahang!

Macam bungkus spaghetti kan???


Kenapa namanya mee lidi? Sebab bentuknya macam lidi..yalah..kalo bentuk nya macam beskal..of coz la mee beskal kan?

Kenapa mee talam? Sebab kalo makcik kat Pekan tu jual guna talam jer..(yerla..macam la benda lain tak jual guna talam kannn??) hahahahaha!!!

So, kengkawan...nah...kalo rajin pegi la ke Pekan dan carik mee lidi ni..sebungkus murah jer...RM1.00..dulu  harganya 90 sen jer..sekarang dah naik seposen sebab harga minyak naik...lagi mao tanya kaaa??

Bahan-Bahan:

1 peket mee lidi (direbus dulu dan ditus sehingga kering)
2 ketul ayam (dipotong kecil)
Daging (dipotong kecil)
1 biji telur
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Garam
Serbuk perisa
Cili kisar

Cara-caranya:

Mee direbus terlebih dahulu tetapi jangan terlalu lembik. Angkat dan tuskan. Tumis cili kisar sehingga naik bau dan masukkan ayam dan daging. Biarkan seketika.

Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap manis. Sekiranya pekat, masukkan sedikit air. Pecahkan telur dan kacau seketika, masukkan garam dan serbuk perisa. Akhir sekali masukkan mee dan kacau seketika. Kemudian bolehlah diangkat dan ditabur sedikit daun sup atau bawang sebagai hiasan...

Nah!!! Mee Lidi korang dah siap!

Baca Bismillah!  Bon Appetite..

Tadaaa...!!!! Serupa mee goreng basah! Kalo mamak double tu tengok, mesti dia cakap...dey!! ane!! ini mee goreng mamak laaa!! Sukati ko la ane!!! Hahahaha!!!




Jumaat, 22 Jun 2012

Air Tangan Aku!! - Musnah, Rosak, Hancur!!!!

Haaa....yang ni korang jangan ikut ok??!!! Sebab punya la nafsu nak makan, aku amik la benda alah yang anak aku suka makan..lupa dah nama...dengan kerasnya berminggu-minggu dok dalam peti sejuk, aku letak atas pinggan plastik (microwave boleh masuk) dan masuk ke dalam microwave aku....

Aku pusing ke HIGH.. dengan harapan dia akan lembut dan sedap dengan cepat...

Aku pusing ke 3 minit..dengan harapan-harapan palsu...

NAH KAU!!! KORANG TENGOK LA KAT BAWAH...jadi la melekat kat pinggan, keras macam batu dan langsung takleh makan..

ITULA ORANG KATA..lainkali ikut la cakap bini..ni main terjah..mana nak jadi..adessss!!! (nasib baek ada baki lagi boleh simpan dan makan..huhu!!)

Hambekkkk kauuu!!!!

Sawi Batang Putih Goreng - Menu Berbuka Puasa 1 Syaaban 1433


Bahan-Bahannya:

Sawi batang putih
Ayam seketul(dipotong kecil)
Bawang besar 1/2 labu
Kiub pati ayam maggi (1 kiub)
1/2 cawan air
Sedikit garam
Serbuk perisa

Caranya:

Tumis bawang besar sehingga naik bau, masukkan ayam dan gaul sebentar. Tunggu sehingga ayam masak. Masukkan kiub pati ayam dan masukkan 1/2 cawan air. Kemudian masukkan sayur sawi batang putih, garam dan serbuk perisa. Biarkan seketika dan bolehlah diangkat dan DIMAKAN...SELAMAT MENJAMU SELERA!!




Sup Tulang - Menu Berbuka Puasa 1 Syaaban 1433

Yang ni berbeza dari Sup Tulang Pedas..tengok entri yang lepas yerrr...

Bahan-Bahannya:

Tulang 1 kilo
Daun sup
Daun bawang
Tomato
Garam
Perisa
Jus limau nipis
Daun limau purut
Sedikit gula
Rempah ratus (bunga lawang+buah pelaga+kulit kayu manis)

Bahan yg ditumbuk halus:
sup bunjut tulang (adabi)
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia 1/2 inci

Cara-caranya:

Rebus tulang sehingga empuk. Sementara itu, tumis rempah ratus dan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan bahan yang ditumis tadi ke dalam periuk rebusan tulang. Masukkan sup bunjut, daun limau purut dan tomato.

Akhir sekali masukkan sedikit gula, garam, serbuk perisa dan jus limau nipis. Gaul sebentar dan bolehlah diangkat dan tabur daun sup serta daun bawang dan boleh lah dihidangkan...

Alhamdulillah....Semoga puasaku diterima Allah swt...

Yang ni waktu direbus yerr..!!!


Tu Sup Tulang boleh nampak kan?? Aku sebenarnya lupa nak ambik gambar solo..ahaksss!! Confirm kena marah Chef Nadiah pas ni..!!



Sambal Ikan Bilis Goreng - Menu Berbuka Puasa 1 Syaaban 1433

Assalamualaikum wbt


First time aku rasa sambal ikan bilis ni, memang aku terus jatuh cinta...sebab dengan pedasnya, masinnya dan segala! So aku nak kongsikan la dgn korang la yerr...


Bahan-Bahan:


Ikan bilis - kalau segenggam tu kira banyak la tu..
Bawang merah - kira la segenggam ikan bilis, dua tiga ulas bawang
Cili padi - biasanya 5 atau 7 kalau nak pedas lagi
Garam - secukup rasa
Serbuk perisa


Cara-Caranya:


Kisar bahan-bahan di atas tapi jangan terlalu lumat. Kemudian tumiskan menggunakan api yang sederhana kecil, masukkan garam dan serbuk perisa.


Perlu diingat, bahan-bahan yang ditumis perlu dikacau sentiasa dan jgn ditinggalkan, takut hangus derrr!!! Apabila bahan tersebut nampak kekuningan dan garing, hendaklah diangkat dan dihidangkan!!!


Bon Appetite!!!
Yang ni semasa masih ditumis..kaler pun nampak lain kan!

Yang ni siap...kaler lain jugak kan!!!






Selasa, 19 Jun 2012

Sedapppp Chef Michael!!!


Satu iklan Cooking Magic untuk MasterChef Selebriti Malaysia yang paling aku minat!!!


"Sedap Chef Michael!!"

"Kukus, gril, panggang..Kukus, gril, panggang"

Tapi yang ni iklan omputih yerr...


So, mesti nak cerita sapa Chef Michael kan??

 

Hensem kan? Nah! Pi laman web ni..boleh carik sendiri..ahaksss!!!
http://www.migf.com/2010/chef/chef-michael-elfwing