Halaman

Isnin, 17 September 2012

Sayur Sawi Masak Tumis Air Bersama Bebola Daging - Special 17 Sept 2012


Assalamualaikum wbt...

Apa yang boleh dibuat pada masa cuti? Nak pegi jalan-jalan, takda bajet sebab gaji lambat lagi. So berfikir-fikir la nak masak dan makan apa...maka Chef Nadiah pun dapatlah idea...campor sana campor sini makan dapatlah resepi nih!!!

Bahan-Bahannya:

Sayur Sawi 1 ikat
Udang 10 ekor
Bebola Daging
Ikan Bilis (ditumbuk)
Bawang Merah 2 ulas (ditumbuk)
Bawang Putih 2 ulas (ditumbuk)
Cili Api 5 ulas (ditumbuk)

Cara-Caranya:

Tumis bahan-bahan yg ditumbuk sehingga kekuningan dan masukkan udang dan gaul sebentar. Masukkan 1 gelas air dan masukkan bebola daging, biarkan sampai mendidih...Kemudian masukkan garam dan ajinomoto..

Akhir sekali masukkan sayur sawi tunggu sehingga masak dan bolehlah ditutup apinya dan dihidangkan…


Ketam Goreng Berlada - Menu Berbuka Puasa Sunat Syawal Hari ke 6


Asalamualaikum wbt

Alhamdulillah, 12 September 2012 yang lepas adalah hari ke 6 aku puasa syawal...memang amat perit puasa 6 berbanding puasa Ramadan sebab jamuan raya sana sini pastu makcik kakcik semua melaram lepas raya..aurat tak jagaaa..hahahaha!!! melalut je aku! oklah...back to our business...ramuannya adalah:

Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Halia
(bahan-bahan diatas dikisar)

Air asam jawa
Garam dan ajinomoto
Sos tiram
Kicap manis

Cara-caranya:

Ketam dilumur dgn kunyit dan garam kemudian digoreng kemudian diangkat ..Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau dan masukkan air asam jawa, garam dan ajinomoto..

Akhir sekali masukkan sos tiram dan kicap manis gaul sebentar dan masukkan ketam gaul sebentar dan bolehlah diangkat…


Jumaat, 7 September 2012

Laksa Sarawak - Air Tangan Bersama



Assalamualaikum wbt..

Pagi Jumaat ni...kenapa rasa malas nak bekerja..asyik bukak blog sana sini..last-last Puan Chef Nadiah suruh masukkan resepi Laksa Sarawak..


Tu tengok kat atas...kenal?  Sapa-sapa yang kat Kuching, sure kenal...tapi ada sebahagian besar memang kenal perencah ni..Perencah Laksa Sarawak Hj Manan...aku ingat lagi masa kat MAHA 2010, peniaga dari Sarawak bawak perencah ni 10,000 peket...punya banyak...dan habis!!! Bermakna jika seorang membeli 5 peket untuk disimpan, ada 2,000 orang di Semenanjung ni memang kenal bangat dgn perencah pak aji ni..

So apa cer? Perencah ini menjadi pilihan, dan bagusnya, ada resepi disertakan. Mudah kan? Aku dah beli untuk member, 10 peket, tak cukup!!!!! Sebab sedap katanya..hahahaha!!!

So, bila dah ada resepi, buat apa aku nak bagi resepi kan? Carik perencah ni dan dalamnya ada resepi,  tunggu buat jer...cuma ada beberapa perkara tambahan yang penting...

Sambal Belacan

Lada besar 4 biji
Lada kecik 3 biji (kalau nak lagi pedas, tambah la mana-mana..sukati korang..yang makan korang)
Belacan..ambik la mana yang sesuai...jgn satu bungkus sudaaaaaa
..dan ditumbuk atau dikisar...ikut suka..

Limau kasturi kena ada tau...sebab limau tu la yang akan hilangkan rasa rempah yang ada..

So ini, gambarnya, perencahnya cari sendiri yerr...makaseyyyy!!!!


Khamis, 6 September 2012

Sardin Goreng Sambal - Mudah Bagi Mereka Yang Malas Nak Cari Ikan

Assalamualaikum wbt

Tadi ikan jemuduk kan? Susah nak carik ikan tu..apakata kita carik ikan paling senanggggggg sekali...ikan sardin..hahahahah!!

Ikan sardin fresh ni kat pasar mudah nak kenal...nampak tirus tapi berisi..kaler pun lain sikit dari ikan lain..nak buat laksa penang ni paling sesuai....

Tapi yang ni..paling mudah..takyah carik kat pasar basah, carik kat kedai runcit jer..hahahaha..so ini lah resepi yang paling mudah untuk mereka yang malas nak carik ikan kat pasar (atau jenis yang tak kenal ikan..hahahaha!!)

Bahan-bahan:

1 tin besar ikan sardin
Air asam jawa
Garam 
Ajinomoto
Bawang besar 1 labu
Bahan-bahan yang di tumbuk:

Cili padi
Bawang putih - 1 ulas
Halia 1/2 inci

Cara-caranya:

Goreng ikan sardin sehingga garing kemudian diangkat. Tumis bahan2 yg dikisar sehingga naik bau dan masukkan air asam jawa. Masukkan garam dan ajinomoto dan kacau sebentar dan masukkan bawang besar. Akhir sekali masukkan kuah sardin dan ikan sardin yg siap digoreng tadi dan gaul sebentar dan bolehlah diangkat dan dihidangkan..
Sorila gambar tak clear haaaa....

Rabu, 5 September 2012

Asam Pedas Kepala Ikan Jemuduk

Assalamualaikum wbt kengkawan...

Lama gilerrr aku tak update blog ni..bukan apa..berehat untuk Syaban dan Ramadan, lepas tu beraya pulak dalam Syawal..lama tu..last update 24 Jun 2012..ni dah 5 Sept 2012...kan ke lama tu...lagipun orang cakap bulan puasa ni makruh post gambar makanan yang enak-enak..yang kat dalam blog ni semuanya enak enak belakaaa..so sorry to say lah!!!

Back to our business..resepi ni susah sikit..bukan susah apa..korang nak kena carik ikan ni..ikan jemuduk..actually korang boleh la ganti guna ikan lain..tapi rasanya di Pekan, Pahang..ikan ni antara yang sesuai buat asam pedas..ok..let's move on!!

Bahan-bahan Kisar:

Cili kering
Halia
Bawang putih
Bawang merah

Bahan-bahan Lain:
2 Keping kepala ikan jemuduk
Air asam jawa
Daun kesum
Lobak jeruk
Garam
Ajinomoto

Cara-caranya:
Tumis bahan-bahan kisar sehingga betul-betul masak dan naik bau. Masukkan air asam jawa, garam dan ajinomoto dan kacau sebentar. Masukkan kepala ikan dan biarkan sehingga masak..sekiranya kuah nampk pekat tambah sedikit air. Akhir sekali masukkan daun kesum dan lobak jeruk.

Nah! Gambar!