Assalamualaikum wbt
Kembali lagi dengan resepi.
Chef Nadiah dalam 8 bulan ni banyak resepi tapi tak sempat nak post. Tapi ada satu resepi yang paling best dalam tempoh ni, sebab ingat nak lawan Nasi Arab kat Cyberjaya tu. Tapi takpe..Nasi Mandhi ni mungkin berbeza sikit dengan Nasi Arab biasa...rasanya kot.
Bahan-bahan
ayam:
4
ketul ayam bhgn peha
2
ketul ayam bhgn kepak
2
sudu besar serbuk ketumbar
2
sudu besar serbuk jintan manis
2
sudu besar serbuk lada hitam
1
sudu besar serbuk kunyit
2
sudu besar rempah campuran
2
biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit
pewarna kuning/ saffron
Aluminium
foil.
Cara
penyediaan ayam:
(Ayam
direbus dlm 30 minit)
1.
Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam
30 minit.
2.Balutkan
ayam dgn aluminium foil dan hirisan lemon dan kukuskan sehingga masak..
3.
kemudian apabila ayam sudah masak kuarkan dr aluminium foil dan ambil airnya..
Nasi:
4
cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3
camca besar minyak sapi
air secukupnya (saya gunakan air rebusan ayam td)
1
biji bawang besar ~ hiris halus
3
ulas bawang putih ~ hiris halus
Rempah
tumis ~ (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
Pewarna
kuning
Garam
dan ajinomoto
Cara
penyediaan nasi:
1.
Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar sehingga naik
bau.kemudian masukkan garam dan sedikit ajinomoto...masak sehingga bahan2
tersebut layu.
2.
Masukkan beras kedalam rice cooker bersama air rebusan ayam dan masukkan bahan2
yg ditumis td kedalam rice cooker
3.
Apabila nasi hampir masak masukkan sedikit pewarna kuning dan gaulkan dan
masukkan ayam yg dikukus td kedalam nasi
dan gaul sebentar dan biarkan seketika sehingga nasi masak.
Sambal
3
biji tomato (jangan yg terlalu masak)
Cili
Besar Hijau
Daun
pudina
Garam
sedikit
ajinomoto
Gula
(Bahan2
ni dikisar halus)
nyaman ehh...bila tek nk jemput mek org mkn nasik tok ohhh...hahahaha
BalasPadam