Asalamualaikum kawan-kawan..
Malam minggu ni tak macam dulu-dulu. Dulu, tak sabar-sabar dengan malam minggu, mesti keluar dengan member sekuliah baik masa study kat ITM Sarawak ataupun UPM. Tapi di UPM ni ada matang skit..so walaupun diam di KL, terkawal la sket.. (terkawal la sangat..!!!)
So, check-check dalam netbook ada la gambar masakan yang diambil tapi tak di masukkan dalam blog..so Chef Nadiah pun dah berdengkur..aku masukkan la jugak kan..
Bahan-Bahan A: DI KISAR
Bawang besar setengah biji
Bawang merah 3-4 biji
Bawang putih 2 ulas
Halia setengah inci
Serai sebatang
10-15 biji cili api, mengikut kepedasan yang diingini.
Bahan-Bahan B:
Rempah kari
Serbuk kunyit
Asam jawa
Garam dan ajinomoto
Daun limau
Ayam - berapa ketul terpulang lah!
Cara-caranya:
Tumis Bahan A yang telah dikisar sehingga terbit minyak
kemudian masukkan air asam jawa. Kacau sehingga sebati. Masukkan serbuk kari
dan sedikit serbuk kunyit, masukkan garam dan aji secukup rasa. Sekiranya kuah nampak
pekat, masukkan sedikit air dan masukkan ayam dan gaul sebentar serta tunggu
sehingga ianya masak. Masukkan daun limau setelah masak....Senang kan? Amat mudah sekali untuk mereka yang malas sikit nak masak..so apa lagi..makan lah!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan