First time aku rasa sambal ikan bilis ni, memang aku terus jatuh cinta...sebab dengan pedasnya, masinnya dan segala! So aku nak kongsikan la dgn korang la yerr...
Bahan-Bahan:
Ikan bilis - kalau segenggam tu kira banyak la tu..
Bawang merah - kira la segenggam ikan bilis, dua tiga ulas bawang
Cili padi - biasanya 5 atau 7 kalau nak pedas lagi
Garam - secukup rasa
Serbuk perisa
Cara-Caranya:
Kisar bahan-bahan di atas tapi jangan terlalu lumat. Kemudian tumiskan menggunakan api yang sederhana kecil, masukkan garam dan serbuk perisa.
Perlu diingat, bahan-bahan yang ditumis perlu dikacau sentiasa dan jgn ditinggalkan, takut hangus derrr!!! Apabila bahan tersebut nampak kekuningan dan garing, hendaklah diangkat dan dihidangkan!!!
Bon Appetite!!!
Yang ni semasa masih ditumis..kaler pun nampak lain kan! |
Yang ni siap...kaler lain jugak kan!!! |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan