Halaman

Ahad, 26 Jun 2011

Mee Goreng Basah - beza memang berbeza!!!!


Mee goreng basah?? Alaa...sonang baitu...korang takyah belaja sebab agak-agak pun boleh..masa aku bujang dulu..aku main taruk taruk je dalam kuali..yang penting baunya naik dan ada rasa-rasa mee goreng basah..nak lagi basah, masukkan la air banyak...heheheh.!!
Senang je kan..korang buleh buat, tak payah nak refer dengan blog ni...so...ni haaa...saja nak tunjuk..sebab rasanya lain dan of coz...sedap weyyyy!!!

Bahan-Bahannya:

2 bungkus mee kuning
4 ketul ayam (dipotong kecil)
Sawi
Cili kering (10 tangkai di kisar)
Bawang merah 5 ulas (di kisar)
Bawang putih 5 ulas (di kisar)
Halia ½ inci (di kisar)
Sos tiram
Sos cili
sos tomato
Kicap manis kipas udang
Garam & ajinomoto
Tomato dan daun sup(utkhiasan)

Cara-Caranya:-

Tumis bahan2 yg dikisar sehingga naik bau dan masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam masak seketika kemudian masukkan sos tiram,kicap manis,sos cili,sos tomato garam dan ajinomoto dan gaul bg sebati..kemudian masukkan  ½ jug air  dan biarkan seketika dan last sekali masukkan mee dan gaul sebentar..dan blhlah diangkat dan dihiaskan bersama tomato dan daun sup….

P/S:Mee goreng basah ni sebenarnya dah lama wife aku buat tapi baru sekarang berkesempatan nak masuk blog…


Tiada ulasan:

Catat Ulasan