Halaman

Isnin, 31 Januari 2011

Lala Masak Bercili

Semalam, aku dan isteri berpusing-pusing kat market di presint 8, jadi banyak berfikir nak masak apa..then terpandang la LALA...ermmm...kemudian isteriku berbisik.." bang..lala masak bercili..."....menarik jugak cadangan tu...then aku luluskan dengan serta merta..hehehe

so, dengan murah hatinya..mungkin di mana-mana ada resepi ni...aku berkongsi dengan anda semua...lala masak bercili dari air tangan isteriku...

Bahan bahannya:

cili kering 10 tangkai
bawang merah 4 ulas
bawang putih 4 ulas
halia 1/2 inci
(bahan2 diatas di kisar lumat)
air asam jawa
garam
ajinomoto
sos cili 3 sudu
sos tomato 3 sudu
sos tiram 3 sudu
lala setengah kilo

cara caranyer:
tumis bahan-bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau kemudian masukkan air asam jawa, garam dan ajinomoto dan gaul sebentar..kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram...bila semuanyer dah sebati baru masukkan lala...tapi jangan masak terlalu lama kerana takut isi lala tertanggal dari kulitnyer...akhir sekali boleh la diangkat dan dihidangkan..


Selamat Mencuba...

p/s: aku yang kurang makan malam pun terliur dengan lala ni..memang sedap...sebelum masak tu..baca Bismillah dan Selawat yeee...insyaAllah sedap!!

1 ulasan: