Aku: Yang, nak makan apa ni?
Isteriku: Entahlah...abang nak makan apa?
Aku: Entah..abang nak simple..yang berkuah tapi tak pedas..
Isteriku: Ayam kicap?
Aku: Ermm...kurang laa...sbb ayam banyak sangat..heheh..nak berair macam sup...
Isteriku: Kalo makan yang simple, apakata yang betul-betul simple..sup ayam...kita tambah bebola...
Aku: LULUSSS!!!!
Aku dengan tidak sabarnya menunggu masakan isteriku. Mungkin anda ada jumpa resepi ni di mana-mana, takpa..aku hidangkan kepada anda (secara online..hehehe) Sup Bebola Ayam...enjoy!!
Bahan-Bahannya:
Bebola ayam (dibelah dua setiapnya)
Ayam 2 ketul (dipotong kecil)
½ biji bawang besar
1 biji lada besar
Garam
Ajinomoto
Suhun
Kiub pati ayam maggi (1 ketul)
I keping asam gelugor
Cara-caranya:
Tumis bawang besar sehingga kekuningan kemudian masukkan ayam dan dikacau-kacau takut melekat. Bila ayam dah mula masak, masukkan air 1 cawan, kiub pati ayam, lada besar, garam dan sedikit ajinomoto, asam gelugor dan bebola ayam. Biarkan seketika dan akhir sekali masukkan suhun..tapi jangan terlalu lama sebab suhun mudah lembik…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan