Halaman

Isnin, 31 Januari 2011

Sup Bebola Ayam

Perbualan tak sengaja di pagi Ahad 2 minggu yang lalu, sebelum aku ke Penang...

Aku: Yang, nak makan apa ni?
Isteriku: Entahlah...abang nak makan apa?
Aku: Entah..abang nak simple..yang berkuah tapi tak pedas..
Isteriku: Ayam kicap?
Aku: Ermm...kurang laa...sbb ayam banyak sangat..heheh..nak berair macam sup...
Isteriku: Kalo makan yang simple, apakata yang betul-betul simple..sup ayam...kita tambah bebola...
Aku: LULUSSS!!!!

Aku dengan tidak sabarnya menunggu masakan isteriku. Mungkin anda ada jumpa resepi ni di mana-mana, takpa..aku hidangkan kepada anda (secara online..hehehe) Sup Bebola Ayam...enjoy!!

Bahan-Bahannya:


Bebola ayam (dibelah dua setiapnya)
Ayam 2 ketul (dipotong kecil)
½ biji bawang besar
1 biji lada besar
Garam
Ajinomoto
Suhun
Kiub pati ayam maggi (1 ketul)
I keping asam gelugor

Cara-caranya:

Tumis bawang besar sehingga kekuningan kemudian masukkan ayam dan dikacau-kacau takut melekat. Bila ayam dah mula masak, masukkan air 1 cawan, kiub pati ayam, lada besar, garam dan sedikit ajinomoto, asam gelugor dan bebola ayam. Biarkan seketika dan akhir sekali masukkan suhun..tapi jangan terlalu lama sebab suhun mudah lembik…

Dan akhirnya….M.A.K.A.N….perkara paling best di dunia..(selain benda-benda lain..hahaha)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan