Halaman

Jumaat, 27 Januari 2012

The Best Of Pahang - Ikan Patin Masak Tempoyak

THE BEST OF PAHANG
Ikan patin?  Semua orang tau ikan patin..masakannya terkenal di negeri Pahang, terutamanya di Temerloh, Bandar Ikan Patin. Tapi, nak makannya? Kalau tak sayang duit..pergi la cari di Bandar tu..setakat ni aku memang makan masakan ibu mertua aku je..Cuma ada sekali aku makan di Benteng, Kuantan dan...perghh!!!! harga kepala ikan patin tu dah mencapai RM50-RM60..so kalau ada special occasion tu, takpa la kalau nak belanja, tapi kalau saja-saja tu, jadilah Mat Saja..menangis keluarkan banyak duit..hehehe...atau kalau tak malu, pergi la makan di rumah mak mentua aku dengan syarat, bawa la sendiri ikan patin..boleh beli di Pekan Sehari Sabtu di Bandar Pekan atau ada kedai FAMA di tepi jalan on the way ke bandar...yang tu ikan ternak sendiri eh!!! Yang diternak di Sungai Pahang lagi sedap..lagi la sedap kalau diternak oleh orang Kemboja..hehehehe..
Meh..aku perkenalkan makanan yang dah terkenal ...Ikan Patin Masak Tempoyak...adiosss!!!
Bahan-Bahan:
2 ekor ikan patin saiz sederhana
15 tangkai cili padi ditumbuk lumat (boleh dikurangkan jika tidak tahan pedas)
½ inci halia
2 senduk tempoyak
Sedikit serbuk kunyit
2 tangkai daun kesum
1 tangkai bunga kantan
Air – untuk tenggelamkan ikan
Garam
Ajinomoto
Asam keping

Cara-Caranya:
Masukkan ikan dan asam keeping ke dalam periuk dan tunggu sehingga mendidih airnya. Kemudian masukkan serbuk kunyit, masukkan cili dan halia yang siap ditumbuk tadi, gaul sebentar dan masukkan daun kesum dan bunga kantan. Biarkan seketika, akhir sekali masukkan garam, ajinimoto dan masukkan tempoyak serta gaul sebentar sebelum dihidangkan kepada tetamu. Selamattttt!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan