Halaman

Jumaat, 22 Jun 2012

Sup Tulang - Menu Berbuka Puasa 1 Syaaban 1433

Yang ni berbeza dari Sup Tulang Pedas..tengok entri yang lepas yerrr...

Bahan-Bahannya:

Tulang 1 kilo
Daun sup
Daun bawang
Tomato
Garam
Perisa
Jus limau nipis
Daun limau purut
Sedikit gula
Rempah ratus (bunga lawang+buah pelaga+kulit kayu manis)

Bahan yg ditumbuk halus:
sup bunjut tulang (adabi)
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 3 ulas
Halia 1/2 inci

Cara-caranya:

Rebus tulang sehingga empuk. Sementara itu, tumis rempah ratus dan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan bahan yang ditumis tadi ke dalam periuk rebusan tulang. Masukkan sup bunjut, daun limau purut dan tomato.

Akhir sekali masukkan sedikit gula, garam, serbuk perisa dan jus limau nipis. Gaul sebentar dan bolehlah diangkat dan tabur daun sup serta daun bawang dan boleh lah dihidangkan...

Alhamdulillah....Semoga puasaku diterima Allah swt...

Yang ni waktu direbus yerr..!!!


Tu Sup Tulang boleh nampak kan?? Aku sebenarnya lupa nak ambik gambar solo..ahaksss!! Confirm kena marah Chef Nadiah pas ni..!!



Tiada ulasan:

Catat Ulasan